Aluminij, najbolj trajnostna embalaža
V vročih poletnih mesecih si žejo gasimo s hladnimi osvežilnimi pijačami, verjetno pa ne razmišljamo, kaj se zgodi s pločevinko, ko jo odvržemo v koš. Tu se pot odpadka šele začne. Pločevinka se skozi reciklažni proces na polici ponovno lahko znajde že v 60 dneh. Recikliranje pločevink je preprosto, zato znaša delež recikliranih pločevink v Evropi kar 67 odstotkov. Lansko leto je bilo v Evropi reciklirane toliko kovinske embalaže, med katero spadajo tudi pločevinke, da bi lahko z njo napolnili nogometni stadion v višino 1,25 kilometra.
Ker je aluminij trpežna surovina, ga je mogoče uporabljati znova in znova. To potrjuje tudi podatek, da je 75 odstotkov aluminija, ki je bil kdaj proizveden, še vedno v uporabi. Ena izmed dobrih lastnosti aluminija pa je tudi, da se s sodobnimi postopki pretaljevanja njegove lastnosti tako rekoč ne spreminjajo. Embalaža iz recikliranega aluminija ni tako nič slabše kakovosti in zato spada med trajnostno embalažo. Pločevinke, ki gredo v predelavo, veliko prispevajo k ohranitvi okolja, zato je pomembna vsaka pločevinka. Pri recikliranju aluminija se v primerjavi z njegovim pridobivanjem iz primarne surovine porabi le pet odstotkov celotne energije.
Ko boste tako prihodnjič držali v rokah pločevinko pijače, jo kar odvrzite v primeren zabojnik in ji tako omogočite, da znova zaživi.